Opcije pristupačnosti Pristupačnost

PRONAĐI

Novosti

Kontakte

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo je sva visoka učilišta da nastavne materijale korisne za studente (snimana predavanja, webinare, radionice, tutoriale, prezentacije ili bilo koji drugi oblik nastavnog materijala) učine otvorenim odnosno objave na mrežnim stanicama visokog učilišta i omoguće neograničeni pristup svima.

Dva su online servisa na raspolaganju nastavnicima UNIPU-a:

1. Dabar: Udžbenike, e-knjige, skripte i druge slične materijale u otvorenom pristupu postaviti na naš Dabar https://repozitorij.unipu.hr

Preporuka: Kada je moguće odabrati CC licencu BY: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.hr

Kontakt za pomoć (SKPU): vanessa.toic@unipu.hr

2. Moodle: Otvoriti gostima pristup svojem e-kolegiju na sustavu http://e-ucenje.unipu.hr

Upute za omogućavanje pristupa gostima (anonimnim korisnicima): U bloku "Postavke" odabiremo "Administracija e-kolegija" pa "Korisnici" pa "Načini upisa na e-kolegij”. U izborniku “Dodaj način” odaberemo opciju “Pristup kao gost”. Ne unosimo lozinku.

Napomena: kako bi ovako otvoreni kolegij zbilja postao javan, nastavnik koji svoj e-kolegij tako otvori javnosti treba javiti URL (web adresu) kolegija na e-mail adresu SRIC-a nastavanadaljinu@unipu.hr.  SRIC vodi evidenciju o broju kolegija s otvorenim pristupom, a popis kolegija sa linkovima postavljamo na naslovnicu Sustava za učenje na daljinu i online potporu nastavi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli https://e-ucenje.unipu.hr

Kontakt za pomoć (SRIC): nastavanadaljinu@unipu.hr.

Na Moodle ne postavljati velike datoteke

Učenje na daljinu temelji se pretežno materijalima danima studentima. To su video snimke, "oživljene" prezentacije sa anotacijama, pdf dokument sa grafikom... Uglavnom, veliki dokumenti koji bi nam vrlo brzo "začepili" unipu.hr poslužitelje, ako bi se ti materijali pohranjivali na naš e-učenje sustav. Stoga slijede preporuke kako postići raspoloživost materijala bez opterećivanja naših poslužitelja.

  • Velike datoteke postavljati na Google Disk  - svi nastavnici imaju ogroman prostor na raspolaganju u okviru svojeg @unipu.hr računa.
  • Video materijale postaviti na YouTube (koristiti “@unipu.hr" korisnički račun za prijavu na Google). U e-kolegije na sustavu http://e-ucenje.unipu.hr ugrađivati linkove prema tim sadržajima/embedati ih.
  • Izbjegavati izradu dugačkih videa tj. uvijek kada je moguće narezati video snimku u kraće instrukcije (trajanja do 5 minuta), a kako bi studenti lakše pronalazili onaj dio gradiva koji im treba i kako mnogostruka pregledavanja ne bi rušila sustav.

Detaljne upute kako to napraviti objavljene su na e-kolegiju za nastavnike "Nastava na daljinu".

Popis obavijesti