Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti administratora

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Mogući kratkotrajni prekidi u radu...
Obavještavaju se djelatnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli da će u četvrtak, 22. veljače 2024. godine između 6:00 i 8:00 sati, Srce nadograđivati pomoćne servise sustava AAI@EduH. Uslijed radova mogući su kratkotrajni prekidi u radu pomoćnih servisa sustava AAI@EduHr.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest o privremenoj nedostupnosti...
Obavještavaju se djelatnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli da će u srijedu, 6. prosinca 2023. godine između 9:00 i 15:00 sati, CARNET obavljati radove u čvorištu Pula. Uslijed radova mogući su kratkotrajni ispadi CARNET ustanova članica na području Istarske županije.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Mogući prekidi u dostupnosti usluge...
Obavještavaju se djelatnici da zbog prijelaza na drugu uslugu i radove koje provodi vlasnik softvera Turnitin i PlagScan, isti softver neće biti dostupan u pojedinim trenutcima. Uputa i najava o tome je bila objavljena ovdje:  https://intranet.unipu.hr/intranet/novosti?@=2fguh#news_127262 . Razlog moguće nedostupnosti usluge je migracija koju provodi Turnitin.

Obavještavaju se djelatnici...
Obavještavaju se djelatnici Sveučilišta da softver PlagScan odlukom dobavljača nakon isteka aktualnog ugovora više neće biti dostupan.  Kako je Turnitin od 2021. godine preuzeo softver PlagScan korisnici PlagScana prelaze na softver Turnitin. U tijeku je završna faza sklapanja novog okvirnog sporazuma na 4 godine vezano uz licencije za korištenje softvera Turnitin te Srce (Sveučilišni računski centar u Zagrebu) očekuje da njegova primjena počne sredinom studenog. U narednom periodu će Srce zasebno dostaviti sve dodatne informacije i upute kako bi korisnicima olakšali prelazak na drugi softver za provjeru autentičnosti radova. Planirana je i migracija dokumenata iz PlagScan repozitorija u Turnitin bazu, što je proces koji bi mogao potrajati.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Sve usluge su ponovno dostupne
Obavještavamo djelatnike da je najavljena migracije poslužitelja smještenih kod Srca u Zagrebu završena i sve usluge su ponovno dostupne od 8:15. Migracija je realizirana u suradnji s tvrtkom Ekorre u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima kako se se nedostupnost usluga prema korisnicima odrazila u što manjoj mogućoj mjeri i kako bi se sve redovne dnevne aktivnosti mogle nesmetano obavljati. Ukoliko primijetite da na nekoj od usluga postoje poteškoće molimo vas da nas o tome obavijestite na adresu helpdesk@unipu.hr kako bismo mogli odmah reagirati i eventualne poteškoće otkloniti.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest o privremenoj nedostupnosti...
Obavještavamo djelatnike da će u jutarnjem terminu u petak 1. rujna 2023. biti nedostupan web sveučilišta kao i Intranet stranice. Zbog migracije poslužitelja očekivano je vrijeme nedostupnosti usluga u trajanju od jednog sata i to počevši od 7 sati.

U tijeku su ucjenjivačke kampanje i...
Obavještavamo djelatnike i studente da su u tijeku ucjenjivačke kampanje i zlonamjerni pokušaji prikupljanja podataka od djelatnika i studenata. Molimo vas da nakon primitka mailova provjerite tko je pošiljatelj. Važno je provjeriti adresu s koje dolazi poruka i uvjeriti se da je adresa pošiljatelja nije lažna. Odgovarajte na poruke koje dolaze s UNIPU domene i za koje ste sigurni da nisu zlonamjerne ili ucjenjivačke. Ukoliko dobijete poruku zlonamjernog sadržaja obvezno je označite kao spam u svojem pretincu.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Zamjena certifikata SSO servisa...
Tijekom dana je SRCE provodilo aktivnosti koje su utjecale na dostupnost usluge koje koriste AAI@EduHr elektronički identitet za prijavu. Više informacija je dostupno ovdje: Zamjena certifikata SSO servisa sustava AAI@EduHr ( https://www.aaiedu.hr/o-sustavu/aktualno/vazno-za-davatelje-usluga-zamjena-certifikata-sso-servisa-sustava-aaieduhr-0 ) Ukoliko tijekom dana primijetite poteškoće s uslugama molimo vas da pišete na adresu naše podrške.

U tijeku su ucjenjivačke kampanje i...
Obavještavamo djelatnike i studente da su u tijeku ucjenjivačke kampanje i zlonamjerni pokušaji prikupljanja podataka od djelatnika i studenata. Molimo vas da nakon primitka mailova provjerite tko je pošiljatelj. Važno je provjeriti adresu s koje dolazi poruka i uvjeriti se da je adresa pošiljatelja nije lažna. Odgovarajte na poruke koje dolaze s UNIPU domene i za koje ste sigurni da nisu zlonamjerne ili ucjenjivačke. Ukoliko dobijete poruku zlonamjernog sadržaja obvezno je označite kao spam u svojem pretincu. Više informacija možete pronaći na stranicama CERT-a: https://www.cert.hr/

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Nekoliko važnih upozorenja CERT-a o...
Nacionalni CERT je zabilježio povećan broj prijava različitih oblika prijevara u kojima napadači lažnim predstavljanjem pokušavaju steći financijsku korist od ciljanog poslovnog korisnika. Osim ovog oblika napada, u tijeku su kampanje predstavljanja lažnih web stranice za popularne i besplatne open-source programe. Za njih plaćaju oglase kako bi se te stranice prikazale prve u rezultatima Google pretrage, te putem njih distribuiraju zlonamjerni sadržaj. Nacionalni CERT zaprimio je nekoliko prijava koje ukazuju na korištenje ove vrste prijevare za ciljanje korisnika u Hrvatskoj. Prema informacijama CERT-a zabilježene su imitacije stranica raznih financijskih institucija i sve su prijavljene nadležnim tijelima. Više o takvim napadima možete pročitati na straicama CERT-a .

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upozorenje CERT-a: U tijeku je...
Iz Carnetovog CERT -a upozoravaju da je zabilježen povećan broj lažnih e-mail poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu korist od žrtve. Napadač na kraju poruke čak savjetuje  redovitu promjenu lozinki za korisničke račune! Više o sigurnosti možete pročitati na stranicama CERT-a o detaljima ovog napada kao i načinu postupanja putem ove poveznice: https://www.cert.hr/novosti/ Molimo sve djelatnike i studente da ne otvaraju takve mailove niti klikaju na poveznice koje se u njima nalaze. Možete obrisati takve mailove. 

Autor: Branko Velimirović
Zadnjih dana primjećeno je povećanje broja lažnih e-mail "scam" poruka koje od korisnika ucjenom pokušavaju iznuditi uplatu  novčanog iznosa u Bitcoin protuvrijednosti. Kako bi poruku učinio što uvjerljivijom, napadač je lažirao adresu pošiljatelja kako bi bila istovjetna adresi primatelja. Takve poruke ne sadrže zlonamjerni sadržaj u vidu virusa i drugih zloćudnih programa, ali korisnike savjetujemo da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone (obrišu) iz svojeg sandučića elektroničke pošte.

Iz Carnetovog CERT-a upozoravaju da je zabilježen povećan broj lažnih e-mail poruka (navodno poslanih u ime jedne poznate hrvatske tvrtke) koje u prilogu poruke sadrže .iso datoteku koja može kompromitirati vaše računalo. Takvu datoteku molimo da ne otvarate, a e-mail poruku obrišete.

Nekoliko nam je korisnika javilo da su dobili lažnu obavijest o "nadogradnji webmail računa" kojom se od korisnika traži da otkriju korisničko ime i lozinku svojeg AAI@EduHr elektroničkog identiteta. Ukoliko ste odali svoje podatke  odmah promijenite svoju lozinku  AAI@EduHr korisničkog računa i javite SIP-u vrijeme incidenta kako bismo utvrdili eventualnu štetu!

Autor: Ivica Petrinić
Iz Carnetovog Certa upozoravaju da je posljednjih nekoliko dana zabilježen povećan broj lažnih ucjenjivačkih e-mail poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve. Metoda kojom napadač pokušava ostvariti financijsku dobit temelji na objavljivanju navodnih osjetljivih podatka žrtve koja je primila ucjenjivačku poruku ako žrtva ne izvrši uplatu u Bitcoin vrijednosti.

Autor: Ivica Petrinić
Slijedom upita korisnika koji se žalio na mogućnost neovlaštenog korištenja njegovog e-identiteta iz sustava AAI@EduHr, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu došao je do saznanja o postojanju aplikacije koja od korisnika traži unos njihove korisničke oznake i zaporke iz sustava AAI@EduHr, a što nije u skladu s  Pravilnikom o ustroju Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj . S obzirom da prikupljanje korisničkih oznaka i zaporki iz sustava AAI@EduHr otvara mogućnost pohrane, zlouporabe, te kompromitacije istih, te da je  Pravilnikom o ustroju Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj  zabranjeno ustupanje korisničkih podataka drugim osobama, Srce  upozorava sve koji imaju AAI@EduHr e-identitet da ga ni u kojem slučaju ne upisuju u tu aplikaciju ...