Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti SRIC-a

Webinar o radu sa sustavom Turnitin -...
Obavještavamo djelatnike da Srce organizira webinar na temu rada sa sustavom Turnitin za nastavnike i nenastavno osoblje. Webinar će se održati u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 11 sati. Webinar će biti održan na engleskom jeziku. Na sljedećoj poveznici se možete prijaviti za sudjelovanje na webinaru: https://www.srce.unizg.hr/webinar-srca-koristenje-sustava-za-provjeru-autenticnosti-radova-turnitin/26-04-2024

Dostupan novi softver za provjeru...
Obavještavamo djelatnike i studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli da je dosadašnji softver za provjeru autentičnosti radova PlagScan zamijenjen novim softverom Turnitin. SRIC je u suradnji sa Srcem tijekom posljednjih nekoliko mjeseci radio na pripremi sustava zbog migracije usluge od strane Srca o čemu smo obavijestili na Intranetu djelatnika i u obavijestima na stranicama SRIC-a. Softver za provjeru autentičnosti radova Turnitin je dostupan putem poveznice koja je objavljena na stranicama Srca: https://www.srce.unizg.hr/spa

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Prijavite se na konferenciju Srce DEI...
Sveučilišni računski centar (Srce) od 16. do 19. travnja 2024. godine u prostorima Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Ulica Radoslava Cimermana 88 (SEECEL) i Sveučilišnog računskog centra organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2024. Prvogram prvog dana konferencije Srce DEI 2024 uključuje brojne radionice tijekom kojih će stručnjaci Srca polaznicima predstaviti novosti u uslugama Srca posebno u području obrade podataka i digitalnim svjedodžbama, diplomama i dopunskim ispravama u ISVU. Polaznici programa će imati priliku usvojiti nova ili unaprijediti postojeća znanja u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Korisne upute za korištenje alata iz...
U novom semestru u akademskoj godini 2023./2024., podsjećamo da je djelatnicima našeg Sveučilišta omogućeno korištenje aplikacija iz okruženja Google Workspace. Prije svega Google Workspace koristimo za primanje i slanje e-pošte, vođenje dijeljenih i osobnih kalendara, dijeljenje sadržaja u mapama i diskovima u oblaku, e-učenje, grupni rad, korištenje kolaborativnih inboxa za urede i komunikaciju s vanjskim dionicima, pripremu i razmjenu materijala na e-učenju, izradu anketnih upitnika, online sastanke, objavu video sadržaja na YouTube kanalima sastavnica, kreiranje i objavu foto albuma na stranicama Sveučilišta i sastavnica.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Tjedan CEU: Je li potrebno mijenjati...
Srce na svojim stranicama najavljuje panel „ Vrednovanje studentskog postignuća – trebamo li mijenjati metode i zašto? “ koji će se tijekom ovogodišnjeg Tjedna Centra za e-učenje Srca održati uživo u prostorijama Srca u srijedu 11. listopada 2023. godine s početkom u 14 sati.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Djelatnicima Sveučilišta Jurja...
Djelatnicima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je omogućeno korištenje aplikacije Bard putem ove poveznice: https://bard.google.com/ Za prijavu koristite AAI@EduHr eletktronički identite. Google je ove godine predstavio vlastiti chatbot pod nazivom Bard a koji se temelji na umjetnoj inteligenciji. Korisnici aplikacije će moći koristiti Googleov chatbot za pristupanje informacijama kroz interaktivni razgovor. Programiran je da pronađe odgovore na pitanja i da uči od svake interakcije s ljudima. Ima pristup događanjima u stvarnom vremenu i može pružiti svježe informacije što druge slične aplikacije ne mogu. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Potvrde s elektroničkim pečatom na...
Obavještavaju se studenti da potvrde o statusu studenta i upisu na studij kao i potvrde s prijepisom ocjena na hrvatskom i engleskom jeziku mogu dobiti putem studomata na ovoj poveznici: https://www.isvu.hr/studomat/prijava Potvrde su pečatirane elektroničkim pečatom i kao takve su valjane. Preuzimaju se u PDF formatu a potvrda se dostavlja i na mail koji student ima registriran na Studomatu.

Poziv na 13. MoodleMoot Hrvatska -...
SRCE i ove godine organizira Moodlemoot događanja koja su tradicionalna okupljanja svih koji se bave sustavom Moodle. Ako ste korisnici sustava, administratori ili developeri ili ste zainteresirani upoznati se s ovim sustavom prijavite se kako biste čuli iskustva drugih. Ovogodišnji  13. Moodlemoot Hrvatska  se održava 15. i 16. lipnja  u prostorima Srca.  Pozivamo djelatnike Sveučilišta da pročitaju informacije o događaju i odazovu se pozivu SRCA i podijele svoja iskustva s nastavom online i radom u sustavu Moodle, kao i primjere dobre prakse.  

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Usluga e-portfolio za studente,...
E-portfolio je sustav temeljen na otvorenom kodu Mahara. Razvija ga i održava Centar za e-učenje koji je dio Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu. Kroz uslugu e-portfolio možete izraditi svoje planove studiranja, održavati životopis ili zapisati svoja postignuća, izraditi stranice na kojima ćete dijeliti određene informacije, predstaviti sebe ili instituciju.  Kreirani i objavljeni sadržaji mogu poslužiti kao repozitorij sadržaja. E-portfolio mogu koristiti studenti, nastavnici i institucije. Da biste koristili uslugu dovoljno je imati AAI@EduHr elektronički identitet.

Centar za e-učenje (SRCE) pripremio...
U posljednje vrijeme je online okruženje sve zastupljenije u nastavnom procesu. Zbog toga je važno da se digitalne tehnologije i mogućnosti koje one pružaju iskoriste u cilju unaprjeđenja kvalitete nastave i boljeg iskustva učenja studenata. Za nastavnike je pripremljen online tečaj na temu vrednovanja studentskih postignuća u  online  okruženju. Cilj tečaja „Vrednovanje studentskih postignuća u  online  okruženju“ je educirati nastavnike kako provesti vrednovanje studentskih postignuća u e-kolegijima te će se u okviru tečaja nastavnici upoznati s najvažnijim pojmovima o vrednovanju i povezanosti vrednovanja s ishodima učenja.

Objavljen je raspored tečajeva i...
Objavljen je raspored tečajeva i radionica za svibanj a koji možete pregledati ovdje: www.srce.unizg.hr/edu/raspored Na tečajevima i radionicama Srca možete naučiti koristiti i kreirati proračunske tablice u Excelu, izraditi svoju web-stranicu u WordPress-u, upoznati se s osnovama HTML-a i CSS-a ili programirati u Pythonu. Kroz programe možete naučiti koristiti SQL. Osim ovih sadržaja, u radionicama će biti dosutpne teme iz područja multimedije gdje možete dobiti osnovna znanja o kreiranju i obradi multimedijskih sadržaja.

Omogućena pohrana planova upravljanja...
U sustavu Dabar omogućena je pohrana nove vrste objekta. Nova vrsta objekta se odnosi na pohranu Plana upravljanja istraživačkim podacima (PUP). Novost i razlog dostupnosti je u činjenici da će  Hrvatska zaklada za znanost  (HRZZ) od voditelja projekata tražiti da pohrane i objave planove upravljanja istraživačkim podacima u svojim institucijskim repozitorijima. Izmijenjeni Zakon o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15, 69/22) stupio je na snagu 25. lipnja 2022. prema kojem istraživački podaci financirani javnim sredstvima moraju biti javno dostupni.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Certificiranje ustanova u sustavu...
Kako bi se osigurala kvaliteta i sigurnost, redovito se jednom godišnje provodi Certificiranje matičnih ustanova u sustavu AAI@EduHr. U 2022. godini je provedeno certificiranje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koju je odradio SRIC i time je dobiven certifikat o usklađenosti s normama AAI@EduHr za 2022. godinu. Više informacija o certificiranju se može pronaći ovdje: https://www.aaiedu.hr/za-maticne-ustanove/certificiranje-maticnih-ustanova-u-sustavu-aaieduhr Certifikat o usklađenosti s normama AAI@EduHr je dostupan na stranicama SRIC-a https://sric.unipu.hr/sric/dokumenti

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Prijavite se na konferenciju Srce DEI...
Sveučilišni računski centar (Srce) od 28. do 30. ožujka 2023. godine u prostorima Mozaik Event Centra i Sveučilišnog računskog centra organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). 

Razgovori u Srcu – "Novi zakon o...
Najavljeni su novi Razgovori u Srcu čija će tema biti "Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti i ISVU". Održat će se 15. veljače 2023. godine s početkom u 13:30 sati. S obzirom na veći broj izmjena u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kojima se akademska i znanstvena zajednica tek treba prilagoditi, očekuje se i veći broj podzakonskih akata i pravilnika koji će tek biti doneseni. Tijekom narednog razdoblja bit će potrebno prilagoditi i informacijsku infrastrukturu kao podlogu za provođenje ZVOZD-a i novih pravilnika. Važan dio te informacijske infrastrukture je Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU) - sustav za podršku administraciji i poslovanju visokih učilišta sa studentima koji će također biti potrebno prilagoditi promjenama.

Treća stručna radionica (Multiplier...
Treća stručna radionica (Multiplier Event) u okviru Erasmus+ projekta Digital Education for Crisis Situations: Times in which there is no alternative (DECriS), održat će se 24. i 25. studenog 2022. u hibridnom modelu. Praćenje će biti omogućeno uživo i online. Radionica je besplatna, a za sudjelovanje je potrebno napraviti registraciju. Cilj  radionice je predstaviti rezultate treće faze projekta DECriS u kojoj je fokus bio na identificiranju ključnih čimbenika za izradu, primjenu i korištenje otvorenih obrazovnih sadržaja te njihovoj tipološkoj klasifikaciji. Dio događaja bit će posvećen digitalnom obrazovanju i lekcijama naučenim u pandemiji. Domaći i strani stručnjaci prezentirat će svoje radove i iskustva vezana za temu, a nakon tog dijela predviđeno je vrijeme za diskusiju.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Webinar Srca: Uporaba Safe Exam...
SRCE organizira webinar na temu "Uporaba Safe Exam Browsera u aktivnosti Test" koja može pomoći nastavnicima kod smanjivanja mogućnost prepisivanja za vrijeme provođenja provjera znanja. Webinar će se održati u organizaciji Centra za e-učenje gdje će sudionici dobiti informacije o tome kako korištenje može pomoći u stvaranju sigurnog okruženja za online ispite. Webinar će se održati u srijedu, 16. studenog 2022. s početkom u 11 sati, a namijenjen je nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja koji koriste sustav za e-učenje Merlin. Safe Exam Browser (SEB) omogućuje povećanu kontrolu tijekom provođenja pisanih ispita znanja s ciljem kontrole resursa koji su dostupni studentima tijekom ispita. Integracijom SEB-a sa sustavom za e-učenje Moodle nastavnici mogu dobiti jednostavniji način postavljanja Testova.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Potpisan je novi ugovor između Srca i...
Potpisan je novi ugovor između Srca i dobavljača softvera PlagScan te je time započela četvrta godina korištenja softvera uz financijska sredstva koja su osigurana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kao i do sada, Plag Scan možete koristiti kroz sustav e-učenja ili direktno putem poveznice na softver za provjeru autentičnosti radova PlagScan. https://www.plagscan.com/unipula_hr Osiguran je neograničen broj provjera za svakog od upisanih studenata. Provjera radova je omogućena svim nastavnicima i studentima, kao i nenastavnom osoblju, sukladno procedurama i potrebama na Sveučilištu.  Nastavnici i studenti prijavu vrše isključivo korištenjem elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
E-učenje: kako studentima omogućiti...
S početkom nove akademske godine svi e-učenje kolegiji iz prošle godine  arhivirani su  pa na kolegije koji se  izvode u tekućoj akademskoj godini  nastavnici tek trebaju  upisati studente ! Svi materijali (ako ste ih imali prošle godine) su već postavljeni na nove e-kolegije, no studenti nisu automatizmom upisani kako bi nastavnici imali mogućnost prvo modificirati prošlogodišnje sadržaje te sami odlučiti hoće li i kada će koristiti sustav za e-učenje...

Korisne upute za korištenje alata iz...
Pred početak novog semestra u akademskoj godini 2022./2023., podsjećamo da je djelatnicima našeg Sveučilišta omogućeno korištenje aplikacija iz okruženja Google Workspace. Prije svega Google Workspace koristimo za primanje i slanje e-pošte, vođenje dijeljenih i osobnih kalendara, dijeljenje sadržaja u mapama i diskovima u oblaku, e-učenje, grupni rad, korištenje kolaborativnih inboxa za urede i komunikaciju s vanjskim dionicima, pripremu i razmjenu materijala na e-učenju, izradu anketnih upitnika, online sastanke, objavu video sadržaja na YouTube kanalima sastavnica, kreiranje i objavu foto albuma na stranicama Sveučilišta i sastavnica.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Objavljen je program 12. MoodleMoota...
I ove godine 12. MoodleMoot Hrvatska organizira veliki broj izlaganja. Ovogodišnji Moodlemoot Hrvatska 2022 održat će se online 6. lipnja 2022. a prva izlaganja možete pratiti već od 9.30 sati. Bit će dostupne dvije radionice te tri pozvana predavanja. pozvano predavanje profesorice Denise Whitelock, direktorice Instituta za obrazovne tehnologije Open University (UK), predavanje "Digital Assessment and feedback: Supporting learners and teachers" na temu vrednovanja u online okruženju. pozvano predavanje Jessice Gramp iz organizacije moodle.org koja će predstaviti projekt "OpenDigCompEdu - Open Digital Competences Training for School Educators" i Moodle akademiju. Cilj projekta je pomoći nastavnicima i edukatorima da unaprijede svoje digitalne kompetencije.

Poziv na 12. MoodleMoot Hrvatska -...
Pozivamo da nam se pridružite kao sudionik te u ugodnoj i kreativnoj atmosferi steknete nova poznanstva i prilike za suradnju. MoodleMoot Hrvatska 2022. održat će se u ponedjeljak, 6. lipnja, ove godine i online, u želji da što većem broju sudionika iz Hrvatske i regije omogućimo sudjelovanje. Nakon dvije godine online nastave zbog pandemije COVID-19, nastava se vratila u učionice. Ipak, stečena su značajna iskustva u radu s digitalnim tehnologijama i s online nastavom koja vjerujemo neće biti zaboravljena i u određenom obliku će se zadržati i dalje u obrazovnom procesu.  Na ovogodišnjem Moodlemootu Hrvatska 2022 pozivamo vas da podijelite iskustva s nastavom online i radom u sustavu Moodle, kao i primjere dobre prakse, neke novosti, rezultate projekata vezano uz e-učenje i online nastavu.

Autor: Ivica Petrinić
Prijavite se na konferenciju Srce DEI...
Sveučilišni računski centar (Srce) od 6. do 7. travnja 2022. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2022, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Konferencija će se održati prema hibridnom modelu – uživo u Mozaik event centru te virtualno. Pokrovitelji konferencije Srce DEI 2022 su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište u Zagrebu, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Nova online radionica Srca o dizajnu...
Centar za e-učenje Srca tu je za sve koji trebaju pomoć i podršku u provedbi nastave online u visokom obrazovanju. ABC radionica dizajna nastave koja će se održati online u četvrtak, 28. veljače 2022. s početkom u 13 sati, namijenjena je nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja na kojoj mogu pomoću ABC metode izraditi novi ili unaprijediti postojeći kolegij ili obrazovni program. Nastavnici će na radionici raditi u grupama na obrazovnom programu ili e‑kolegiju te, na zabavan i jednostavan način, definirati pojedine aktivnosti i način provedbe (u učionici ili online) koji su potrebni za postizanje ishoda učenja. Cilj je pomoći nastavnicima da naprave reviziju postojećih kolegija te vide kako ih unaprijediti, uvesti nove nastavne metode i metode vrednovanja, postaviti ih u online okruženje ili podići razinu e-učenja ili da zamisle i postave kako će izgledati novi kolegij ili program.

Upitnik o komercijalnom znanstvenom...
U okviru provedbe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji provodi Srce, pripremljen je upitnik o potrebama za komercijalnim znanstvenim softverom.

Novi online tečaj na temu...
Centar za e-učenje Srca objavio je novi online tečaj  Implementacija kompetencijskog okvira kroz sustav Moodle . Cilj ovog tečaja je educirati nastavnike kako implementirati kompetencije u sustav Moodle. U okviru tečaja nastavnici će se upoznati s osnovnim pojmovima vezanim uz kompetencije i ishode učenja te o ulozi kompetencija u nastavnom procesu. Također, u okviru e-tečaja je objašnjeno na koji se način izrađuje kompetencijski okvir u sustavu Moodle koji nastavnicima omogućuje praćenje napretka studenata u e-kolegiju.

Nova online radionica Srca o dizajnu...
Centar za e-učenje Srca tu je za sve koji trebaju pomoć i podršku u provedbi nastave online u visokom obrazovanju. U najavi je ABC radionica dizajna nastave koja će se održati online u četvrtak, 20. siječnja 2022. s početkom u 10 sati. ABC radionica namijenjena je nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja na kojoj mogu pomoću ABC metode izraditi novi ili unaprijediti postojeći kolegij ili obrazovni program. Nastavnici će na radionici raditi u grupama na obrazovnom programu ili e‑kolegiju te, na zabavan i jednostavan način, definirati pojedine aktivnosti i način provedbe (u učionici ili online) koji su potrebni za postizanje ishoda učenja. Cilj je pomoći nastavnicima da naprave reviziju postojećih kolegija te vide kako ih unaprijediti, uvesti nove nastavne metode i metode vrednovanja, postaviti ih u online okruženje ili podići razinu e-učenja ili da zamisle i postave kako će izgledati novi kolegij ili program.

S početkom nove akademske godine svi e-učenje kolegiji iz prošle godine arhivirani su pa na kolegije koji se izvode u tekućoj akademskoj godini nastavnici tek trebaju upisati studente ! Svi materijali (ako ste ih imali prošle godine) su već postavljeni na nove e-kolegije, no studenati nisu automatizmom upisani kako bi nastavnici imali mogućnost prvo modificirati prošlogodišnje sadržaje te sami odlučiti hoće li i kada će koristiti sustav za e-učenje...

Poziv studentima: prijavite se na...
Obrazovnom akcijom „50 tečajeva za studente za 50 godina Srca“ Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) omogućava studentima besplatno pohađanje jednog od pet tečajeva za koje se inače plaća naknada. Obrazovna akcija započela je u svibnju 2021. i traje do travnja 2022. godine, a namijenjena je studentima visokih učilišta svih razina studija.

Najava webinara za nastavnike:...
Tim za softvere za provjeru autentičnosti radova Srca održat će u četvrtak 15. travnja webinar na hrvatskom jeziku namijenjen nastavnicima.  Prikazat će se funkcionalnosti softvera PlagScan dostupne nastavnicima, pojedinosti vezane uz korištenje Srce licencije, te potrebni koraci pri korištenju i provjeri rada. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Certificiranje ustanova u sustavu...
Kako bi se osigurala kvaliteta i sigurnost, redovito se jednom godišnje provodi Certificiranje matičnih ustanova u sustavu AAI@EduHr. U 2021. godini je provedeno certificiranje ustanove koju je odradio SRIC i time je dobiven certifikat o usklađenosti s normama AAI@EduHr za 2021. godinu. Više informacija o certificiranju se može pronaći ovdje: https://www.aaiedu.hr/za-maticne-ustanove/certificiranje-maticnih-ustanova-u-sustavu-aaieduhr Certifikat o usklađenosti s normama AAI@EduHr je dostupna na stranicama SRIC-a https://sric.unipu.hr/sric/dokumenti

Nova sveučilišna licenca naglašava posvećenost Sveučilišta kontinuiranom jačanju okruženja za učenje i istraživanje.

Sveučilišni računski i informacijski centar u Puli objavljuje upute i poveznice na članke s temama najčešće postavljanih upita studenata vezano za korištenje i unaprjeđenje usluge kao i prebacivanja elektroničke pošte na Google Suite for Education. 

Sveučilišni računski i informacijski centar u Puli objavljuje upute za samostalno prebacivanje vaših starih poruka e-pošte u novi mail inbox na Googleu. Dosadašnje poruke nalaze se na poslužitelju Tania i pristupate im putem SquirrelMaila , a mailovi koje primate putem nove domene @student.unipu.hr nalaze se u mail inboxu na platformi Google Suite for Education. U nastavku pročitajte upute o tome kako sve vaše poruke e-pošte smjestiti na jedno mjesto.

Svi studenti našeg Sveučilišta od danas imaju mogućnost korištenja aplikacija iz alata Google Suite . Prije svega Google Suite koristimo za primanje i slanje e-pošte, vođenje dijeljenih i osobnih kalendara, e-učenje i grupni rad. Svim studentima omogućeno je korištenje e-pošte na domeni student.unipu.hr, a koristi se za svu službenu komunikaciju unutar Sveučilišta. Studenti su dužni, u komunikaciji s nastavnicima i službama Sveučilišta, koristiti se računom e-pošte na domeni student.unipu.hr, a nastavnici i djelatnici nisu dužni uzimati u obzir poruke poslane s drugih adresa e-pošte. Sve obavijesti uprava Sveučilišta i sastavnica Sveučilišta, odnosno zajedničkih službi, dostavljat će se na adrese studenata na domeni student.unipu.hr.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Certificiranje ustanova u sustavu...
Kako bi se osigurala kvaliteta i sigurnost, redovito se jednom godišnje provodi Certificiranje matičnih ustanova u sustavu AAI@EduHr. U 2020. godini je provedeno certificiranje ustanove koju je odradio SRIC i time je dobiven certifikat o usklađenosti s normama AAI@EduHr za 2020. godinu. Više informacija o certificiranju se može pronaći ovdje: https://www.aaiedu.hr/za-maticne-ustanove/certificiranje-maticnih-ustanova-u-sustavu-aaieduhr Certifikat o usklađenosti s normama AAI@EduHr je dostupna na stranicama SRIC-a https://sric.unipu.hr/sric/dokumenti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo je sva visoka učilišta da nastavne materijale korisne za studente (snimana predavanja, webinare, radionice, tutoriale, prezentacije ili bilo koji drugi oblik nastavnog materijala) učine otvorenim odnosno objave na mrežnim stanicama visokog učilišta i omoguće neograničeni pristup svima.

Autor: Ivica Petrinić
Temeljem upute Ureda rektora o izvanrednom načinu rada uzrovanim oprezom radi COVID-19, obavještavamo vas da SRIC nastavlja raditi u što normalnijem pogonu, iako će samo dio dežurnih djelatnika biti fizički u uredima radi brže reakcije. Molimo da sve dojave o problemima upućujete kroz Helpdesk sustav prije svega putem helpdesk@unipu.hr adrese. Otvorit će se i posebni kanal dojave eventualnih poteškoća u održavanju online nastave o čemu će se informacije za nastavnike objavljivati u e-kolegiju "Nastava na daljinu" . Tu je otvoren i forum "Raspravimo o nastavi na daljinu" u kojemu možete pitati, komentirati te opisivati vaša iskustva. Ovaj oblik povratne veze nam je naročito bitan kako bi mogli poboljšavati sustave za potporu nastavi.

Sukladno obavijesti uprave Sveučilišta da će se, uslijed nastale epidemiološke situacije, od ponedjeljka 16. ožujka nastava izvoditi na daljinu molimo sve studente i nastavnike da provjere radi li im ispravno osobni AAI@EduHr korisnički račun.

Srce Novosti su besplatni službeni bilten Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu putem kojeg Srce obavještava članove akademske zajednice i druge potencijalne korisnike o svojim uslugama. Na taj način Srce ispunjava svoju obavezu da usluge koje se financiraju javnim sredstvima učini dostupnima i poznatima što širem krugu potencijalnih korisnika.

Kako dobiti elektronički identitet u...
Svi studenti koji su upisani na studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli imaju pravo na AAI@EduHr korisnički račun za korištenje sveučilišnih online usluga. U nastavku pročitajte kratke upute za preuzimanje podataka za pristup računu i ne zaboravite odmah promijeniti lozinku!  

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) je nakon višegodišnjeg pružanja usluge udaljenog pohranjivanja podataka putem sustava MojOblak donijelo odluku o njegovom gašenju 1. 11. 2019. Umjesto sustava MojOblak Srce pokreće novi sustav za pohranjivanje i upravljanje podacima - Puh. Puh je dostupan samo određenim kategorijama korisnika: istraživačima za pohranu i/ili dijeljenje podataka tijekom istraživačkog projekta, zatim kao dodatna usluga uz platforme za e-učenje te za pohranu i/ili dijeljenje podataka vezanih uz proces obrazovanja ili istraživanja na ustanovi iz sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Strateški projekt  Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) , koji se izvodi u razdoblju 2018. – 2021. godine, a financira se sredstvima iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, čija  ukupna vrijednost iznosi 196,8 milijuna kuna , ima za glavni  cilj izgradnju računalnog i podatkovnog oblaka koji će biti temelj nove generacije nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture Republike Hrvatske. 

Pozivamo da nam se pridružite kao sudionik te u ugodnoj i kreativnoj atmosferi steknete nova poznanstva i prilike za suradnju. MoodleMoot Hrvatska 2019. održat će se u petak 7. lipnja 2019. u prostorijama Sveučilišnog računskog centra Srce. Deveti Moodlemoot Hrvatska organiziraju Centar za e-učenje Srca i Centar potpore e-učenju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Certificiranje ustanova u sustavu...
Kako bi se osigurala kvaliteta i sigurnost, redovito se jednom godišnje provodi Certificiranje matičnih ustanova u sustavu AAI@EduHr. U 2019. godini je provedeno certificiranje ustanove koju je odradio SRIC i time je dobiven certifikat o usklađenosti s normama AAI@EduHr za 2019. godinu. Više informacija o certificiranju se može pronaći ovdje: https://www.aaiedu.hr/za-maticne-ustanove/certificiranje-maticnih-ustanova-u-sustavu-aaieduhr Certifikat o usklađenosti s normama AAI@EduHr je dostupna na stranicama SRIC-a https://sric.unipu.hr/sric/dokumenti

Otvaranjem poziva za autore započele su pripreme programa CARNET-ove konferencije za korisnike koja ove godine nosi naziv „Na granici mogućega“. Konferencija će od 6. do 8. studenoga 2019. godine u Šibeniku okupiti više od tisuću CARNET-ovih korisnika i suradnika, u prvome redu učitelje, nastavnike i ravnatelje u osnovnim i srednjim školama, profesore na fakultetima, CARNET sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice, kao i informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja IKT-a.

S početkom nove akademske godine svi e-učenje kolegiji iz prošle godine arhivirani su pa na kolegije koji se izvode u tekućoj akademskoj godini  nastavnici tek trebaju  upisati studente ! Svi materijali (ako ste ih imali prošle godine) su već postavljeni na nove e-kolegije, no studenati se ne upisuju automatski kako bi nastavnici imali mogućnost prvo modificirati prošlogodišnje sadržaje te sami odlučiti hoće li i kada će koristiti sustav za e-učenje...

Autor: Ivica Petrinić
Poštovani korisnici, u nedjelju, 15. srpnja, od 8 do 10 sati odvijat će se radovi na sustavu opskrbe električnom energijom Carnetovog mrežnog čvorista na lokaciji Preradoviceva 1/1. Uslijed radova doći će do prekida mrežne povezanosti ustanova članica spojenih na navedeno čvoriste. Zahvaljujemo na razumijevanju.

Autor: Ivica Petrinić
Radno vrijeme Službe za informatičku potporu za podršku korisnicima (studenti, nastavnici, osoblje) u akademskoj godini 2017./2018. je  ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 11 do 13 sati. Na online upite poslane putem Helpdesk sustava odgovaramo redoslijedom slanja pa molimo vaše strpljenje zbog velike količine upita.

Autor: Ivica Petrinić
Obavještavaju se svi studenti da od ove akademske godine na stranici  www.unipu.hr  i na stranici fakulteta/odjela na kojem studiraju mogu  pristupiti intranetu . Posjetite te stranice i prvi vrhu stranice odaberite dugme  "AAI@EduHr Prijava" . Nakon što upišete svoje korisnicko_ime@unipu.hr i lozinku pojavit će vam se popis svih vaših kolegija s poveznicama na stranice tih kolegija - svaka web stranica kolegija ima sekciju za obavijesti, a na vašoj personaliziranoj intranet stranici moći ćete vidjeti je li netko od nastavnika postavio nove materijale. A tu se nalazi i sličica "moodle" koja vas vodi na e-učenje stranicu kolegija. Od sada sve najvažnije informacije imate na jednom mjestu - vašoj osobnoj intranet stranici!