Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti Ceepus programa

Otvoren natječaj za Ceepus mobilnosti...
Ovim putem obavještavamo kako je otvoren natječaj za freemover mobilnosti u sklopu CEEPUS programa. Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU . U okviru natječaja moguće je podnijeti prijave za stipendiju u ljetnom semestru tekuće akademske godine a natječaj će biti otvoren do 30.11.2022.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Posjet profesora iz Srbije u okviru...
U okviru CEEPUS programa, sredinom svibnja Sveučilište Jurja Dobrile u Puli posjetili su predstavnici Sveučilišta u Kragujevcu i Državnog univerziteta u Novom Pazaru (Srbija). Voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte dr.sc. Ivona Peternel ugostila je dr. Darka Hinića, izvanrednog profesora i rukovoditelja Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Kragujevcu te dr. Jelenu Grubor Hinić, docenticu Odsjeka za filološke nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru (Srbija). Centralna tema razgovora bila je organizacija stručne prakse za studente te mogućnosti buduće suradnje. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Ljetna škola Sveučilišta u Pečuhu...
Ljetna škola "EUtopia 2021-27? Vizije i misije Europe" održavat će se od 25. lipnja - 2. srpnja 2021. pri Sveučilištu u Prčuhu u okviru CEEPUS programa. Program je besplatan. Studenti iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije mogu se prijaviti za CEEPUS stipendiju. Riječ je  o intenzivnom, ljetnom programu koji će se usredotočiti na predstojeće razdoblje Europske unije od 2021. do 27. godine, a raspravljat će se o aktualnim temama poput globalne pandemije i razdoblja nakon COVID-19, kao i o tome kako se EU može oporaviti od političkih i ekonomskih točke gledišta.

CEEPUS stipendije za virtualnu...
Poljska Nacionalna agencija za akademsku razmjenu obavještava sve zainteresirane studente o mogućnosti stipendiranja prakse u obliku virtualne mobilnosti. Ta je mogućnost dostupna od 11. veljače 2021. godine kao dio CEEPUS III programa u Poljskoj, te je u skladu s odlukom ministra obrazovanja i znanosti. Stipendije za virtualnu praksu namijenjene su studentima i istraživačima s akreditiranih sveučilišta zemalja članica CEEPUS-a. Uvjet za prijavu za stipendiju je podnošenje elektroničke prijave u sustavu CEEPUS na web mjestu Programa www.ceepus.info s nastavnim planom ili planom nastave i rada odobrenim od sveučilišta domaćina u Poljskoj.

U zimskom semestru akademske godine 2019./2020. sljedeće zemlje omogućile su „freemover“ prijave (prijave za mobilnost izvan CEEPUS mreža): 

Sveučilište u Pečuhu organizira Péch Summer School „European Challaenges in the 21st Century – How to Move Forward?“ u trajanju od 27. lipnja do 6. srpnja 2019. godine. Intenzivan i bogat program bazirat će se na istraživanju promjena interkulturalne klime unutar Europske Unije s naglaskom na globalne izazove i pritiske kao što su izbjeglička kriza, terorizam te religijske suradnje diljem središnje i istočne Europe, posebno unutar Visegrad Four (Višegradksa skupina – udruženje četiriju srednjoeuropskih saveznih država, Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske). 

Autor: Ivica Petrinić
„Freemover“ mobilnosti u CEEPUS-u, za mobilnosti u ljetnom semestru tekuće akademske godine, sa krajnjim rokom do 30. studenog (moguće je podnijeti prijave i nakon navedenog roka, no veća je vjerojatnost da će prijava biti potvrđena ako stigne do kraja studenog ili barem na samom početku prosinca). Na natječaju za „freemover“ mobilnosti moguće je podnijeti prijavu i ostvariti mobilnost na ustanovu s kojom vaša matična ustanova nije u CEEPUS mreži, niti ima prethodno potpisani ugovor o međuinstitucionalnoj suradnji. U kategoriji „freemover“ je nešto teže dobiti stipendiju, no nije nemoguće, svake godine desetine odlaznih stipendista iz Hrvatske ostvari mobilnost upravo u ovoj kategoriji. Također, moguće je poslati i više prijava na ustanove iz različitih  zemalja koje sudjeluju u CEEPUS-u, no ne preporučamo slanje više od tri prijave u jednom roku.