Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti programa Obzor Europa

Europska komisija organizira online...
Europska komisija organizira online natjecanje EU Sparks for Climate: Citizens Hackathon Championship koje će se održati u Hrvatskoj od 22. do 25. svibnja 2024.

Održana dva nacionalna događanja...
Dana 10. i 11. travnja 2024. godine održana su dva važna nacionalna događanja namijenjena potencijalnim prijaviteljima na natječaje programa Obzor Europa u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Europske komisije i Sveučilišnog računskog centra (Srce) u hotelu Westin u Zagrebu. Dr.sc. Ivona Peternel je sudjelovala na događanjima predstavljajući Ured za partnerstvo i projekte Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Prezentacije su dostupne na  poveznici , a za više informacija se slobodno obratite na  ivona.peternel@unipu.hr .  

Autor: Rozana Veselica Celić
Poziv: Informativni dan Mentorstvo u...
Poštovani/e, Agencija za mobilnost i programe EU, s ciljem informiranja i motiviranja budućih mentora, organizira online informativni dan  Mentorstvo u projektima MSCA Postdoktorskih stipendija , koji će se održati u  petak 24. ožujka 2023. godine , od 10:00 do 13:30 sati putem  Zoom  platforme.  Dostupan  je preliminarni program informativnog dana. Cilj informativnog dana je predstaviti ulogu mentora kroz cijeli ciklus Postdoktorskih stipendija, od uloge mentora i istraživačkog tima u postupku pisanja projektnog prijedloga, do prijave te kasnije same provedbe postdoktorskih stipendija. Također, sa zadovoljstvom predstavit ćemo i primjer dobre prakse,  dr.sc . Jelene Godrijan s Instituta Ruđer Bošković.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Natječaj - Klaster 4 Svemir EUSPA
Poštovane/i, obavještavamo Vas kako je otvoreno nekoliko natječaja EUSPA (Agencija Europske unije za svemirski program) za destinaciju pet (Svemir) u klasteru 4 programa Obzor Europa s krajnjim rokom predaje projektnog prijedloga  do 2. ožujka 2023. godine. Popis otvorenih natječaja je sljedeći: HORIZON-EUSPA-2022-SPACE-02-51- EGNSS applications for Smart mobility HORIZON-EUSPA-2022-SPACE-02-54 - Copernicus downstream applications and the European Data Economy HORIZON-EUSPA-2022-SPACE-02-52 - Public sector as Galileo and/or Copernicus user HORIZON-EUSPA-2022-SPACE-02-61 - GOVSATCOM Service developments and demonstrations HORIZON-EUSPA-2022-SPACE-02-56 - Designing space-based downstream applications with international partners HORIZON-EUSPA-2022-SPACE-02-55 - Large-scale Copernicus data uptake with AI and HPC

Autor: Kristina Hlavati Bertoncelj
Popularizacija znanosti dobila novi...
“Ja, istražujem!” naziv je novog brenda komunikacije znanosti kojeg razvija Sveučilište u Splitu u suradnji s partnerima na projektu “Reconnect science with the blue society (Blue-connect)”, koji je financiran iz Horizon Europe programa.

Objavljen je priručnik za pisanje...
MSCA Postdoctoral Fellowship Handbook je dokument koji sadrži korisne savjete za pisanje projektnog prijedloga MSCA Postdoktorskih stipendija, kako raspisati pojedini evaluacijski kriterij, prednosti i nedostatke identificirane od strane evaluatora te koje su najčešće pogreške prilikom postupka prijave MSCA Postdoktorskih stipendija.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obzor Europa nacionalni informativni...
Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za Doktorske mreže, s ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za organizacije u okviru MSCA konzorcijskih projekata. Online informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija, održat će se u srijedu 1. lipnja 2022. od 09:30 do 14 sati putem Zoom platforme. Dostupan je preliminarni program informativnog dana. Cilj informativnog dana je upoznavanje sudionika s novim pravilima natječaja Doktorskih mreža te mogućnostima koje se nude hrvatskim sudionicima u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

Sveučilište u Puli ponovno je dio...
Sveučilište u Puli partner je na Obzor projektu "Reconnect Science With the Blue Society" (Blue-connect) u okviru MSCA Researchers’ Night poziva. Nositelj projekta je Sveučilište u Splitu dok su partneri iz 5 Hrvatskih gradova orijentiranih na more (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli,  Sveučilište u Rijeci, Znanstveno – tehnologijski Park Sveučilišta u Rijeci – STEP-RI), čija se istraživanja uvelike baziraju na prirodnim, biomedicinskim, ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektima mora.

Sveučilište u Puli partner je na...
“Career Acknowledgement for Research (Manager) Delivering for the European Area – CARDEA” je projekt financiran sredstvima programa Obzor Europa , a okuplja eminentni međunarodni partnerski konzorcij. Riječ je o pozivu u okviru Europskog istraživačkog prostora s ciljem maksimiziranja učinka financiranja istraživanja i inovacija Europske unije (HORIZON-WIDERA-2021-ERA-01-20). Konzorcij predvodi Sveučilište u Corku (Irska) a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.498.312,00 EUR, od čega Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli pripada 164.875,00 EUR. Projekt traje četiri godine, a voditeljica projekta za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli je dr. sc. Ivona Peternel .  

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obzor Europa poziva Mlade 2022. –...
Europska godina mladih 2022. posvećena je mladima na čije je živote, obrazovanje i karijere snažno utjecala pandemija uzrokovana koronavirusom. Planirano je intenziviranje napora u svrhu uključivanja prioriteta mladih u relevantne politike Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka Unije. Poseban naglasak je stavljen na potrebe za podrškom mladim ljudima koji imaju manje prilika za usvajanjem relevantnog znanja i iskustva kako bi bili aktivni i uključeni građani. Europska godina mladih 2022. teži podržati mlade ljude na svim razinama, europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj, pri uključivanju u prilike kojima mogu osnažiti svoj privatni i profesionalni razvoj.

Nacionalni informativni dan za...
Agencija za mobilnost i programe EU organizira Nacionalni informativni dan za Klaster 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš programa Obzor Europa. Informativni dan održat će se u utorak 16. studenoga 2021. s početkom u 10.30 sati putem Zoom platforme. Radni jezik je hrvatski, s iznimkom prezentacije predstavnika Europske komisije koja će biti na engleskom jeziku.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Održan info dan za istraživače u...
Informativni dan za hrvatske istraživače i znanstvene organizacije u okviru Zajedničkog istraživačkog centra (JRC), održan je 26. listopada 2021. godine, putem Zoom platforme. Prezentacije s informativnog dana dostupno je https://bit.ly/3GnaK58 .

Obzor Europa nacionalni informativni...
Nacionalni informativni dan pod nazivom „Zajednički istraživački centar: Mogućnosti za hrvatske istraživače i organizacije“ održat će se u utorak, 26. listopada 2021. s početkom u 10 sati putem Zoom platforme. Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracije. Radni jezik informativnog dana je engleski.

Otvoren natječaj u području...
Na temelju  radnog programa za razdoblje 2021. – 2022. za područje Istraživačkih infrastruktura  otvoren je poziv za prijavu projektnih prijedloga iz destinacije: Developing, consolidating and optimising the european research infrastructures landscape, maintaining global leadership (INFRADEV) u 2 teme.

Webinari o novostima u programu Obzor...
Europska komisija poziva sve zainteresirane na tri webinara u kojima će biti prezentirane informacije o novostima na mrežnoj stranici Funding and Tenders Portal, o troškovima osoblja u programu Obzor 2020 te o platformi Results Booster.

Najava radionice za pisanje...
U okviru otvorenog natječaja za Marie Sklodowska-Curie Doktorske mreže, Agencija za mobilnost i programe EU organizira jednodnevnu online radionicu pod nazivom „Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za MSCA Doktorske mreže“, koja će se održati u utorak 28. rujna 2021. godine, putem Zoom platforme, s početkom u 9.30.

Poziv na Okrugli stol: Moje Marie...
U okviru otvorenog natječaja za MSCA Postdoktorske stipendije te nastavno na radionicu za pisanje projektnog prijedloga Postdoktorskih stipendija, koja će se održati 20. srpnja 2021. ( informacije dostupne ovdje ),  Agencija za mobilnost i programe EU  u suradnji s  hrvatskim poglavljem Marie Curie Alumni Association-a   poziva sve zainteresirane na online okrugli stol „Moje Marie Curie postdoc iskustvo“.

Otvorene prijave za European Research...
U području Klastera 2 programa Obzora Europa (Kultura, kreativnost i uključivo društvo). objavljeni su službeni radni programi: Radni program 2021. – 2022. za Klaster 2 – Kultura, kreativnost i uključivo društvo dostupan je ovdje . Svi radni programi za Obzor Europa dostupni su ovdje . Povodom pokretanja prvih natječajnih rokova u programu Obzor Europa Europska će komisija tijekom lipnja i srpnja održati niz virtualnih informativnih dana i susreta umrežavanja u svrhu informiranja potencijalnih korisnika. Informativni dani i susreti umrežavanja namijenjeni su istraživačima i znanstvenicima, visokim učilištima, znanstvenim institutima, organizacijama iz privatnog sektora te drugim društveno-ekonomskim akterima koji su zainteresirani za prijavu projekata unutar programa Obzor Europa. Informativni dan za Klaster 2 – Kultura, kreativnost i uključivo društvo održat će se 1. srpnja,  a susret umrežavanja 2. srpnja (prijave su moguće do 30. lipnja).  Više informacija dostupno je ovdje .

Online info dan „Mogućnosti za...
Agencija za mobilnost i programe EU, s ciljem upoznavanja sudionika i potencijalnih korisnika s mogućnostima akademske mobilnosti u okviru novog programskog razdoblja 2021. do 2027. godine, organizira informativni dan posvećen mogućnostima mobilnosti kroz međunarodne programe mobilnosti, doktorskih studija te postdoktorskih projekata. Online informativni dan  Mogućnosti za doktorande i postdoktorande u okviru europskih programa mobilnosti, održat će se u petak 14. svibnja 2021. godine s početkom u 9.50 putem Zoom platforme.

Informativni dan: MSCA Postdoktorske...
Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja Marie Skłodowska–Curie akcija za Postdoktorske stipendije, s ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za postdoktorske istraživače. Online informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija, održat će se u četvrtak, 22. travnja 2021. od 9.30 do 12.40 putem Zoom platforme. Informativni dan će se održati na engleskom jeziku.

Webinar o natječaju za sektor...
Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) organizira webinar o novom natječaju EIT-a namijenjenom sektoru kulturnih i kreativnih industrija. Na webinaru koji će se održati 21. travnja 2021. godine u vemenu od 14 do 15.30 bit će riječi o samom EIT-u, novom natječaju te mogućnostima za prijavitelje. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Održano predstavljanje programa Obzor...
Obzor Europa, vodeći program za istraživanje i inovacije Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine s ukupnim proračunom od oko 95,5 milijardi eura, službeno je predstavljen u Hrvatskoj 23. ožujka na videokonferenciji u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja. Program Obzor Europa usmjeren je na poticanje svih oblika inovacija, uključujući revolucionarne inovacije, uvođenje inovativnih rješenja na tržište te optimiziranje rezultata programa radi povećanja učinka u ojačanome Europskome istraživačkom prostoru.  "Moramo spremno dočekati i prigrliti mogućnosti za poboljšanje naše znanstvene zajednice. Napori Ministarstva znanosti i obrazovanja bit će usmjereni na reforme i ulaganja potrebna za uspješnu provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji je prepoznao važnu ulogu istraživanja i inovacija", istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Obzor Europa: predstavljanje programa...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira nacionalno predstavljanje Okvirnog programa za istraživanje i inovacije – Obzor Europa, koje će se virtualnim putem održati 23. ožujka 2021. godine s početkom u 10.15 sati.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Nacionalno predstavljanje programa...
Obzor Europa (Horizon Europe) je sljedeći program EU-a za financiranje istraživanja i inovacija za razdoblje od 2021. do 2027. godine i nasljednik je programa Obzor 2020. (Horizon 2020). Nacionalno predstavljanje Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Obzor Europa održati virtualno 23. ožujka 2021. godine s početkom u 10.15 sati.

Organizacija „ IrRADIARE - znanost za evoluciju“ poziva sve zainteresirane na sudjelovanje na online eventu  „Europske regije za vodikovo društvo“, koji će se održati 24. studenog 2020. godine. IrRADIARE djeluje širom Europe u područjima klime, društva, održivosti, integracija, nabava, ulaganja, a podržavaju interakciju s programima Obzor 2020, INTERREG, LIFE, COSME ili ERASMUS+.

Autor: Ivica Petrinić
Europska komisija omogućila je pristup novouređenoj  Horizon Results Platform , središnjem mjestu na kojemu su dostupni rezultati istraživanja financiranih od strane Europske komisije.

Sveučilište u Splitu, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, organizira webinar na temu Natječaja za Europski zeleni plan ( Green Deal Call ). Webinar će se održati u četvrtak, 29. listopada s početkom u 11 sati. Green Deal Call posljednji je i najveći objavljeni poziv Okvirnog programa za istraživanje i razvoj -  Obzor 2020., ukupne vrijednosti 1 milijardu eura kojim će se financirati inovacijski i istraživački projekti usmjereni prema postizanju klimatski neutralne Europe.