Opcije pristupačnosti Pristupačnost

RADIONICA KLIMATSKE PROMJENE I ŽIVOT U MORU

Održane edukativne radionice na temu klimatskih promjena i njihovog utjecaja na živi svijet u sklopu ovogodišnje Europske noći istraživača.

Djelatnik Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, dr. sc. Neven Iveša, je posjetio 6. razred Osnovne škole Monte Zaro u Puli gdje je održao edukativnu radionicu na temu klimatskih promjena i njihovog utjecaja na živi svijet. Ovo je samo dio aktivnosti koja će se održati u sklopu ovogodišnje Europske noći istraživača, a koja će biti dostupna za širu javnost svih uzrasta. Europska noć istraživača održat će se u petak 30.9. s početkom u 17:00 na području sveučilišnog kampusa u Puli. Ovogodišnja tema je "Ja istražujem", a cilj manifestacije je animiranje djece i najmlađih, popularizacija znanosti i podizanje interesa za znanstvena istraživanja. O mjestu održavanja aktivnosti pravovremeno ćemo vas obavijestiti jer ovisi o vremenskim uvjetima.

 

RADIONICA JEZIK VREMENSKIH PROGNOZA

 

U okviru predaktivnosti Europske noći istraživača Odsjek za kroatistiku je održao radionice o jeziku vremenskih prognoza u Gimnaziji Pula i u Medicinskoj školi Pula. Učenici su aktivno sudjelovali u razmatranju jezičnih specifičnosti i dvojbi u meteorološkim temama te su imali priliku čuti i ponešto o pučkoj meteorologiji, zanimljivoj po utjecaju drugih jezika i specifičnim dijalektološkim elementima.

OKRUGLI STOL "KLIMATSKE PROMJENE I KNJIŽEVNOST"

 

U ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine u 13:00 sati održan je okrugli stol ''Klimatske promjene i književnost'' u sklopu projekta Blue Connect – Europska noć istraživača, u dvorani Slavka Zlatića na Filozofskome fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Na programu su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Dejan Durić (Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci), doktorand Ante Jerić (Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci) i doktorandica Marijeta Bradić (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu) s dvadesetominutnim izlaganjima, uz moderiranje doc. dr. sc. Matije Jelače (Filozofski fakultet, Sveučilište u Puli). Sadržaji izlaganja obuhvaćali su načine na koje se klimatske promjene kao tema obrađuju u književnosti (Bradić), zatim pregled novoga vala književnosti, filma i televizijskih serija o klimatskim promjenama (Durić) i pojam egzistencijalnog rizika u kontekstu klimatske krize (Jerić). Na programu su sudjelovali učenici 3. razreda Gimnazije Pula pod vodstvom nastavnice hrvatskoga jezika Andree Vučković te studentice diplomskoga studija Hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskog fakulteta u Puli. Program je zaključen dvadesetominutnom raspravom sudionika okruglog stola, koja je uključivala i pitanja publike izlagačima.