Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti

Autor: Rozana Veselica Celić
Predstavljanje projekta
U petak, 17. studenog, 2023. godine se pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održao informacijski dan programa Obzor Europa, od strane Agencije za mobilost i programe Europske unije. Prezentiran je program Obzor Europa, uz prezentacije i iskustva izrade prijava projektnih prijedloga. Također su održane paralelne sesije za pojedinane klastere Obzor programa. Dr. sc. Ivona Peternel je održala zanimljivo predavanje o CARDEA Horizon projektu te predstavila dosadašnji rad i projektne rezultate projekta. 

Studijski posjet i projektni sastanak...
Dana 6. i 7. rujna, 2023. godine, održao se projektni sastanak CARDEA Horizon Europe projekta, u kojem Sveučilište Jurja Dobrile sudjeluje kao jedan od partnera. Doc. dr. sc. Rozana Veselica Celić posjetila je i sudjelovala na projektnom sastanku te studijskom posjetu Sveučilišta u Corku, Irska. Dr. sc. Ivona Peternel se također pridružila prvom danu sastanka u online obliku. Drugog dana su održani sastanci sa predstavnicima Irskih fondacija za znanost, te predstavnicima znanstvenih menađera iz lokalne zajednice. Sastanci i studijski posjeti su ocijenjeni kao vrlo korisni i značajni za daljnji nastavak projekta ali i suradnje među institucijama partnerima.  

Pogled iznutra na istraživački ekosustav i promjene koje on signalizira za razvoj karijere znanstvenih menadžera (Future View of the Research Ecosystem & the Changes it Signals for Research Support Career Pathways). Prezentirala je Mary Kate O'Regan, University of Cork, koordinator CARDEA projekta. Poveznicu i više detalja pronađite ovdje:  https://media.heanet.ie/page/7f3e8c818d954db2ab7c5a135d16d268

Predstavljanje CARDEA projekta na...
Godišnja konferencija programa Obzor Europa „Razvoj mreže znanstvenih menadžera“ održana je 15. lipnja 2023. u hotelu Academia u Zagrebu u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Prva godišnja nacionalna konferencija Programa namijenjena je znanstvenim menadžerima prvenstveno na visokim učilištima i znanstvenim institutima uključenima u razvoj i provedbu projekata financiranih instrumentima Europske unije, ali i svima zainteresiranima za ovu temu. Sudionicima konferencije predstavljene su mogućnosti za znanstvene menadžere na nacionalnoj razini i u programu Obzor Europa; te nacionalna potporna struktura za znanstvene menadžere. Također su prikazane aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja i zbivanja na razini EU koja su relevantna za rad znanstvenih menadžera. Sudionici su se imali priliku informirati o inicijativama, projektima i natječajima usmjerenima na jačanje kapaciteta znanstvenih menadžera te im je omogućena razmjena iskustava i dobre prakse. Voditeljica projekta  dr.sc . Ivona Peternel je predstavila internacionalizaciju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te prve rezultate upitnika provedenoga na razini zemalja članica Europske unije na temu profesionalizacije uloge znanstvenih menadžera unutar europskog istraživačkog prostora.  

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli partner je na prestižnom projektu „Career Acknowledgement for Research (Manager) Delivering for the European Area – CARDEA “, koji je financiran sredstvima programa Obzor Europa. Riječ je o pozivu u okviru Europskog istraživačkog prostora s ciljem maksimiziranja učinka financiranja istraživanja i inovacija EU (HORIZON-WIDERA-2021-ERA-01-20). Europska komisija putem instrumenata ERA politike želi “pojačati strateški kapacitet javnih istraživačkih institucija”. Voditelji istraživanja / „Research managers“ doprinose jačanju istraživačkih kapaciteta diljem Europe. Upravljanje istraživanjem kao profesionalnim zanimanjem (Research Management, menadžer u znanosti) gotovo je nevidljivo u politici, napredovanju u karijeri i mogućnostima staža diljem Europe. Projekt Cardea je usmjeren prema razvoju administrativnih potpora u rješavanju ove nejednakosti.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
U Irskoj pokrenut projekt...
Na University College-u Cork (Irska) pokrenut je značajan međueuropski projekt u okviru Obzor Europa programa s ciljem osnaživanja, osposobljavanja i jačanja uloge voditelja istraživanja. Početnom sastanku nazočila je predstavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i voditeljica projekta dr. sc. Ivona Peternel. "CARDEA - Career Acknowledgement for Research (Managers) Delivering for the European Area" je projekt financiran u okviru poziva Europskog istraživačkog prostora s ciljem maksimiziranja učinka financiranja istraživanja i inovacija EU (HORIZON-WIDERA-2021-ERA-01-20).